ĽUTINA: Dve nové kaplnky budú zasvätené mučeníkom a sv. Mikulášovi

28.05.2011 Sabinov

Ľutina 28. mája (TASR – Prešovská gréckokatolícka archieparchia po rekonštrukcii Baziliky minor v Ľutine, okres Sabinov, pokračuje v úprave a zveľaďovaní tohto známeho pútnického miesta, ktoré každoročne navštevujú tisícky veriacich. Vedľa baziliky už postavili 12 spovedníc a tesne pred dokončením sú i dve nové menšie kaplnky.
Riaditeľ Arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík pre TASR uviedol, že jedna kaplnka bude zasvätená trom gréckokatolíckym blahoslaveným mučeníkom: biskupom Pavlovi Petrovi Gojdičovi a Vasiľovi Hopkovi a rehoľnému kňazovi Metodovi Dominikovi Trčkovi. Ich podobizne budú vyobrazené na vitrážach okien.
„Bude to kaplnka spomienky na utrpenie gréckokatolíckej cirkvi v 50. rokoch minulého storočia a na jej vzkriesenie v roku 1968. Zároveň to bude prejav úcty voči všetkým biskupom, kňazom, rehoľníkom, rehoľniciam i všetkým gréckokatolíckym veriacim, ktorí zostali v tých ťažkých časoch totality verní cirkvi, Bohu aj svojmu svedomiu,“ uviedol Petrík.
Dodal, že na priečelí bude osadená pamätná tabuľa, ktorá bude pripomínať tieto udalosti. Jej autorom je známy umelec Otmar Oliva, ktorého diela zdobia pápežskú kaplnku vo Vatikáne. Vo vnútri kaplnky bude z dielne toho istého autora aj vyobrazenie okna s mrežou a ostnatým drôtom, ktoré má pripomínať väzenskú celu. Okrem toho má kaplnku zdobiť reliéf byzantského kríža, autora Tomáša Királiho.
Druhá kaplnka bude zasvätená biskupovi sv. Mikulášovi, ktorého meno je známe hlavne v spojení s decembrovým sviatkom obdarovávania detí. Petrík dodal, že práve tento svätý sa v roku 1851 v Ľutine niekoľkokrát zjavil Zuzane Feketeovej. Zjavenie potvrdil dekrétom pápež Pius IX. v 19. storočí.
Spovednice a kaplnky sú financované z darov veriacich, biskupov a kňazov. Objekty posvätí prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak počas tohtoročnej archieparchiálnej odpustovej slávnosti 21. augusta.
 

Vyberte región